Quintessence

XIV. pálinka- és párlatverseny

Versenyszabályzat

QUINTESSENCE - 2024
XIV. Pálinka és Párlatverseny

Versenyszabályzat

(utolsó módosítás: 2023. november 28.)

 

Fontos! Az oldalon olvasható kivonat nem tér ki minden részletre. A teljes versenyszabályzat szövege a mellékelt dokumentumban olvasható, ami itt érhető el!

Prológus, főbb változások a korábbi versenyekhez képest:

Az elmúlt években eszközölt változások lényege a QUINTESSENCE szó magyar jelentése körül fogalmazódott meg: „tömény párlat, eszencia, kvinteszencia, legjava, lényege, netovábbja valaminek”. Ez a felismerés az eddig alkalmazott bírálói/értékelési/lebonyolítás szabályok, eljárásrendek tekintetében ismételten további újítások bevezetésére készteti a Quintessence Pálinka- és Párlatverseny a szervezőket. Ennek legfőbb elemei:

  • A nevezési díjak, a gálán való részvétel díja nem változik.
  • Fennmarad ‒ az új magán és bérfőzető nevezők, illetve az utóbbi két versenyen érmet el nem ért nevezők esetében ‒ az előbírálati rendszer. Célunk, hogy a „Quintessence” méginkább a legjobbak, a legnagyobbak versenye legyen. Az ő termékeikre, véleményezésére, értékelésére fordítsuk az idő nagyobb részét. Részleteiben mélyebb, átfogóbb, sokrétűbb és még objektívabb  visszajelzést kapjanak a nevezett mintáikról az arra érdemesek, míg a Quintessence szintjét még nem elérők a hibák pontosabb azonosításával tudjanak elindulni a fejlődés útján.
  • Fennmarad: az értékelő/bírálók közül a kereskedelmi pálinkafőzdékben, a kereskedelmi tételek értékesítésben érdekeltek a champion díjaknál, míg a magán és bérfőzetőknél érdekeltek a kategória győztes termékek kiválasztásánál nem szavazhatnak. Ezzel is elősegítjük a még pártatlanabb értékelést, növelve a champion díjak és kategória győztes desztillátumok értékét!
  • Fennmarad: a bérfőzetők mellett értékeljük az azt előállító főzőmester munkáját is!
  • Új: a verseny a párlatok és a pálinkák közül az utóbbit próbálja jobban kiemelni, hangsúlyosabbá tenni. Teszi ezt úgy, hogy pl. az „életstílus párlatok” pontosabb, átfogóbb értékelésére a bírálói felkészítő tréningeken nagyobb hansúlyt helyezett.
  • Új: a nagydíjakért folytatott összetett verseny eredményei közé leginkább az első hat meghirdetett főkategóriában díjazott termék minősítése számít bele, négy és nem három kötelező nevezési kategóriával. A birs helyett az alma került be a kiemelt, kötelező kategóriák közé. Módosult a beszámíítandó minták pontozása.
  • Új: „Bajnokok versenye” – kedvezménye.
  • Új: Quintessence ranglisták.
  • Új: csapatverseny.
  • Új: a termékekre adott 95 pont feletti pontszám nagyobb szerepet kap a champion és kategória címek odaitélésénél.
  • Új: „újra bírálat”.
  • Új: ARANY QUINTESSENCE kitűző.
  • Új: az összetett verseny második és harmadik helyezettje is oklevél díjazásban részesül, és kihirdetésre kerül.
  • Új: a magánfőzetők összetett eredményébe a határon túli nevezők esetében sem számít bele a 7‒9. meghírdetett főkategóriába nevezett termékek eredménye.
  • Új: a zsűri elnök kiválasztása.
  • Új: választási lehetőség az oklevelek és érmek sokasága helyett az eredmények egy díjon, egy oklevelen való feltüntetésére

A verseny célja:

  • a pálinka, mint Hungarikum népszerűsítése határon innen és határon túl,
  • a minőségi pálinka és párlat fogalmának, színes kínálatának, gasztronómiai jelentőségének, valamint a kulturált, mértékletes alkoholfogyasztás fontosságának megismertetése a hazai és  külföldi fogyasztókkal;
  • a kereskedelmi főzdék, a minőségi pálinkát/párlatot főzető, az azt előállító bérfőzdék és magánfőző lakosok munkájának elismerése,
  • a kereskedelmi forgalomban kapható termékek marketingjének elősegítése, a díjazott pálinkák és párlatok népszerűsítése,
  • a pálinka marketingstratégiájához egy kézzelfogható, elismert, szakmailag is megalapozott verseny biztosítása, amely segít a fogyasztók és a kereskedők felé történő kommunikációban,
  • a versenyen résztvevő pálinkák/párlatok megmérettetése,
  • a versenyen értékelő/bíráló munkában résztvevők értékelése, javaslat fejlesztendő területükre,
  • a minőség javítása, a főzetők saját eredményeinek közlésén keresztül,
  • a pálinkával kapcsolatos fogyasztói szemlélet pozitív befolyásolása, széleskörű fogyasztói szemléletformálás,
  • a pálinka kulturált fogyasztásának népszerűsítése.

Nevezési határidő:

  • 2024. január 15. (hétfő) 17.00 óra

Nevezési minta mennyisége:

  • Kereskedelmi főzdéknek 3 X 0,35 vagy 2 X 0,5 liter. Magán és bérfőzetőknek fajtánként minimum 1 X 0,5 liter

Nevezési minták leadása, átvétele:

  • Személyesen leadva az ongai versenyirodában, a Pálinkamúzeumban (3562 Onga, Dózsa Gy. u. 24.), 2024. január 15-éig, hétköznap 8.30 órától 16.00 óráig, illetve eljutatható postán a
    következő címre:
  • Ongai Kulturális Egyesület/Pálinkamúzeum
  • Magyarország, 3562 Onga, Dózsa Gy. u. 24.

Nevezési díj:

  • A nevezési díj a nevezett tételszámnak megfelelően sávosan változik. A nevezési díj befizetése feljogosítja nevezőtt a versenyben való részvételre.
  • Az eredményhirdetéssel egybekötött pálinkagálán és állófogadáson való részvételnek külön részvételi díja van

  • Az összeg befizethető személyesen a minták leadásakor, illetve átutalható az Ongai Kulturális Egyesület bankszámlaszámára: Takarékbank 54500198-10000719, (IBAN szám: HU33 5450 0198 1000 0719 0000 0000). A közleményben fel kell tüntetni, hogy pálinkaverseny nevezési díj. A nevezésről a számlát a nevezési díj beérkezése után állítja ki a szervező Ongai Kulturális Egyesület.

Nevezési feltételek:

  • Elektronikus regisztráció, a nevezési lap hiánytalan és pontos elektronikus kitöltése, a szükséges származási igazolások, nyilatkozatok csatolása, feltöltése, beküldése, és határidőig a nevezési díj befizetése

Fontos! Az oldalon olvasható kivonat nem tér ki minden részletre. A teljes versenyszabályzat szövege a mellékelt dokumentumban olvasható, ami itt érhető el!