A Quintessence pálinkás könyvek hetedik kötetének Gyökerek - múlt fejezetében ezúttal a Horthy-korszak pálinkafőzés és ellenőrzésének történetét boncolgatja
Turi Zsolt.
Az Értékek - jelen fejezetben a 2023. évi Quintessence Pálinka- és Párlatverseny aranyérmes kereskedelmi tételeit és azok előállítóit mutatjuk be magyar és angol nyelven.
A Lehetőségek - jövő fejezetben előbb a tápanyag-kiegészítés szerepének kérdéskörét vizsgáljuk a gyümölcspárlat-készítés során - Kun Szilárd és Kun-Farkas Gabriella által, majd a gyümölcspárlatok metanol tartalmának a csökkentéséről
olvasható egy tanulmány Lovassy György tollából. A könyvsorozatunk történetében először mutatkozik be egy osztrák szerző, dr. Manfred Gössinger, és a fejezet negyedik tanulmányában
Szőke Bálint néhány kertvárosi vadontermő gyümölcsből készült pálinka jellemzőit mutatja be.